Az indikátor és a chart mozgás irányának összehasonlításával szerezhető előnyszerzés/megerősítés, kizárólag csak egyéb pozíció nyitási jelekkel együtt, a belépési pontok meghatározásához, vagyis a divergencia bemutatása:

---------------

Az első képen látjuk hogy a chart aljai és csúcsai is emelkednek (mitöbb ékbe rendeződnek – erről lentebb még szólnék részletesebben), míg a multi stochastic oscillator (indikátor) 5-3-3-as beállítással, ezzel egy időben eső csúcsokat és eső aljakat jelez. Ezt hívjuk divergenciának. Nagyon sok kereskedő mára már szinte csak akkor nyit pozíciót, ha divergencia is párosul minden egyéb stratégiája mellett (ezzel nem teljesen értek egyet). Ezzel nyilván ritkán tud a kötéskényszer betegségben szenvedő trader {mindannyian azok vagyunk :) } pozíciót nyitni. Drasztikusan lecsökken a kötései száma. Viszont kimarad minden sokkal kockázatosabb (szerencse) pozícióból.

Az első képen és a lentieken is jól látható az ék formáció. Mire figyeljünk? Ne tévesszük össze a háromszöget az ékkel. Fontos hogy ha emelkedő ármozgást követ az ékbe rendeződés akkor a csúcsoknak és az aljaknak úgy kell háromszöget formálniuk, hogy továbbra is emelkedő csúcsot és aljat formálnak, vagyis felfelé mutatnak.

Az első képen azonnal az ékből lefelé mozdulás meghozta a shortosok örömét, de az hogy ki mikor nyomja meg az eladás gombot, nyílván kockázatvállalási hajlandóság kérdése. A 2. képen is ott a divergencia, ott az ék, és azonnal lehetett is pénzt keresni a shortokkal a letörést követően. A bibi csak az, hogy a visszatesztelés (ha nem lett plusszban zárva) a nyitó ár fölé emelkedett vissza és csak ezt követően folytatta a mozgást lefelé. Ha valaki túl közel helyezte a stopját, vagy nem zárta a visszateszt előtt a pozícióját, az bizony máris haragszik az ékre, a divergenciára és még lehet rám is. Aki hasonló érzéseket vett már magán észre, azoknak javaslom az első kitörést követő visszateszt utáni esésben az első kitöréskori alj letörésekor lépjen short pozícióba. Vagyis a példa szerint az 1.2928-on. Ekkor már az 5 perces chart szerint jelentés esésről lemaradva összesen 6-8 pontot (pipet) tartózkodott plusszbn a pozíciója. Biztos volt a belépő? igen!!! Kérdés ki az aki zárta azt. a nyitást megerősítette az 50-es stochastic szint alá ereszkedő piros vonal is.